KONTROLA mikrobiološke čistoće - BRISEVI,UZORCI I ANALIZE

KONTROLA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE – na predmetima, priboru, površinam , strojevima za obradu, rukama osoblje koje procesuira hranu ili dolazi u  kontakt sa nečistoćom , patogenimm mikroorganizmima te sluznicama, kožom, krvlju i izlučevinama, štetnih insektata i glodavaca, oboljelih i/ili zaraženih ljudi (kliconoša) 

  TROVANJA HRANOM I NJIHOVA DIJAGNOSTIKA njem.video

 SVRHA SAMOKONTROLE I UZORKOVANJA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE 

  HIGIJENA I DEZINFEKCIJA U KUHINJI (njem.video)

 Svaka hrana koja se priprema i poslužuje, prevozi ili skladišti može biti onečišćena mikroorganizmima .
Također i predmeti koji dolaze u kontakt sa kožom, sluznicama, krvlju i tjelesnim tekućinama mogu biti onečišćeni mikroorganizmima. Mikroorganizmi sa povšina i  predmeta mogu dospijeti na hranu, na i u rane, na sluznice......
 Jeste li se kada zapitali koliko su dobro oprane čaše u kafićima iz kojih pijete, kakav je pribor za jelo sa kojim i iz kojeg jedete, posuđe,kakva je čistoće posuđa i ruku  osoblja pri pripremi i posluživanju hrane?

 Kakva je čistoća škara i češljeva kojima barata frizer, oprema pedikera, kozmetičkih,masažnih, tatoo i piercing salona, kakve  su  čistoće liječnički i stomatološki pribori?

 Što nam to stavljaju na kožu, u kožu, na sluznice, u tjelesne  otvore? TKO IMA TO PRAVO NEKONTROLIRANO ČINITI? mikrobiološka analiza, zdrava hrana, HACCP, kontrola mikrobiološke čistoće, mikrobiološka čistoća, zdravstvena ispravnost hrane, zdravstvena ispravnost vode, higijena hrane, uzorak hrane, bris, obrisak, uzorci hrane, analiza hrane, trovanje hranom, križna kontaminacija, hladni lanac, samokontrola, objektivnim metodama, kontrola dezinfekcije, kritične točke

Kakva je čistoća u kupeljima, saunama, solarijima, fitness centrima, sportskim objektima,sredstvima javnog prijevoza i sanitarijama etc.? ZATO POSTOJI KONTROLA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE OBJEKTIVNIM METODAMA

Takvi   mikroorganizmi sa nečistih predmeta, pribora za jelo, površina ili iz hrane i vode koja se poslužuje mogu izazvati zarazne bolesti i probavne smetnje.

Na koži mogu uzrokovati osipe,  urtikarije i svrbeže,  gljivične   infekcije , a ulaskom u krv i  teške bolesti  (HIV,AIDS,HEPATITIS C,HERPES) razne zaraze čitavog organizma, tkiva,  organskih sustava...

Možda se inficiramo mi osobno, možda netko od naših bližnjih, djece ili poznanika. Možda neće teško nauditi nama ali djetetu ili nekoj već bolesnoj osobi oslabljenog imuniteta hoće.      I evo dovoljno razloga da se uvede donese propis i uvede nadzor..... 

NAVEDENO SE KONTROLIRA I NADZIRE KAO SAMOKONTROLA (od strane samih korisnika-ugostitelja, trgovaca, frizera, pedikera itd.) ili KAO KONTROLA PRI INSPEKCIJSKOM OČEVIDU PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI (rutinski nadzor inspekcije ili na temelju prijave).

KAŽE SE KONTROLA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE OBJEKTIVNIM METODAMA - a misli se BRISEVIMA,OTISCIMA ili ISPIRCIMA na propisan način, u propisanoj  količini, u ovlaštenom laboratoriju 

Naravno postoje i zakonom propisani pravilnici kao i službe koje navedena uzorkovanja i analize provode. Stoga je potrebno i propisano zakonom kontroliranje mikrobiološke čistoće s učestalošću u ovisnosti o djelatnosti, izloženosti i predisponiranoj osjetljivosti skupina korisnika usluga (djeca,starije osobe,bolesnici) najmanje dva ili više puta godišnje ili najmanje jednom u 6 mjeseci (sezoski objekti) u obimu broja uzoraka koji će moći dati mjerljivu a reprezentativnu ocjenu.

 

Uzorkovanje mikrobiološke čistoće i zdravstvene ispravnosti hrane obavljamo temeljem ugovora s akreditiranim ovlaštenim laboratorijem od strane Ministarstva zdravlja RH od travnja 2009 godine. Postupak uzorkovanja obavljaju naši diplomirani sanitarni inženjeri i prvostupnici sanitarnog inženjerstva a u svrhu čega od laboratorija dobivamo svu potrebitu opremu.

SANITARNA INSPEKCIJA PRILIKOM NADZORA NADZIRE KORISNIKE OBAVLJAJU LI SAMOKONTROLU uzorkovanjem mikrobiološke čistoće objektivnim metodama (brisevima,otiscima,ispircima) te SE ANALITIČKO IZVEŠĆE KOJEG SE TRAŽI TIJEKOM NADZORA NAŠEG UGOVORNOG OVLAŠTENOG LABORATORIJA PRIZNAJE HACCP,mikrobiološka čistoća, zdravstvena ispravnost hrane, zdravstvena ispravnost vode za piće, zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju, higijena hrane, uzorak hrane, bris, obrisak, uzorci hrane, analiza hrane, bakterije, trovanje hranom, križna kontaminacija, hladni lanac,samokontrola, objektivnim metodama,kontrola dezinfekcije, kritične točke

 

 

Po izvršenom uzorkovanju vrlo je bitno održati hladni lanac odnosno  niski temperaturni režim u svrhu čega kopristimo ovaj hladnjak u  kombinaciji sa  rashladnim ulošcima te na zdravstveno ispravan način  dostavljamo uzorke akreditiranom i ovlaštenom laboratoriju od  strane Ministarstva zdravlja.

 Uzorci su praćeni Zapisnikom o uzorkovanju sastavljenom u 4  primjerka od kojega jedan ostaje korisniku analize, drugi izvoditelju  uzorkovanja tvrtki ŠVAJGER, treći laboratoriju i četvrti u arhivu ŠVAJGER.  Laboratorij će  po izvršenoj analizi izdati analitičko izvješće za  korisnika analize uz ocjenu sukladnosti  s pravilnicima ,da je  mikrobiološka čistoća zadovoljavajuća ili NIJE zadovoljavajuća.

 Za hranu pak ocjena u analitičkom izvješću izražava se kao sukladna  mikrobiološkim kriterijima za hranu ili NIJE sukladna.

BITNO JE NAPOMENUTI da je negativno izvješće upozorenje korisniku da se nešto loše dešava, da treba poboljšati održavanje higijene ili manipulaciju namirnicama i gotovom hranom.Ono je anonimno, predstavlja poslovnu i medicinsku tajnu, no ne smije se ignorirati već promptno reagirati dezinfekcijom i pravilnim radom.

Dakle ,nikome se nije ništa dogodilo. Nitko nije otrovan, nitko nije kažnjen, nitko neće doći na loš glas.... ZA SADA, no DA SE NE DESI NEŽELJENO....

POTREBNO JE DA KORISNIK REVIDIRA SVOJE VLASTITE POSTUPKE DEZINFEKCIJE, IZVRŠI DEZINFEKCIJU PUTEM npr. naše TVRTKE, OBAVI PROVJERU UČINJENOG PUTEM UZORKOVANJA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE. Tada se po obavljenoj dezinfekciji i poboljšanju postupka s namirnicama i hranom, uzorkovanje i analiza se ponavljaju sve do pozitivnog izvješća.

KADA SU NEPRAVILNOSTI OTKLONJENE ,nastavlja se održavati režim pozornosti i oprema A NE VRATITI SE NA STARO-nepravilno i neprihvatljivo... 

UZORKOVANJE HRANEUZROČNICI TROVANJA HRANOM-bakterije E.Coli,Lysteria,Salmonele-njem.VIDEO

 • sirove koja dolazi na obradu 
 • koja je skladištena u objektu
 • koja je prevozena u nekom prijevoznom sredstvu
 • koja je prenošena u nekakvom spremniku (cisterne s mlijekom)
 • koja je pripremljena za konzumaciju (kao gotovo jelo) ili po narudžbi-a la carte
 • koja se možda sprema kao podloga – temeljac pa se koristi kasnij
 • koja se poslužuje i konzumira kao sirova (ostrige, salate, sushi)

UZORKOVANJE VODE:

 • vode iz javnih vodovoda ili
 • vode iz samostoječih samostalnih vodoopskrbnih objekata
 • iz bunara
 • iz cisterni
 • iz bazena

ANALITIKA 

RAZMAZ NA STAKALCEPodloga i mikroscope

 

ZAGREB 01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

      ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.