Deratizacija štakora i miševa - sredstva protiv stakora miseva otrovi u kutijama

DERATIZACIJU miševa i štakora (suzbijanje ili uništavanje, trovanje, otklanjanje ili uklanjanje miševa ili štakora) izvodimo "otrovnom kemijskom metodom" postavljanjem zatrovanih meka u plastične, metalne ili kartonske kutije ,deratizacijske instalacije a koji sprečavaju rasipanje i propadanje meke te kontakt neciljanih vrsta (kućnih ljubimaca) s zatrovanim mamcima te povećavaju interes glodavaca. Kutije se označavaju oznakama upozorenja, numeriraju i datiraju radi lakšeg monitoriranja deratizacije, izmjene deratizacije (dotrajalih meka) i nadopunjavanja deratizacije te nose istaknute podatke o izvoditelju usluge deratizacije, o vrsti meka, protuotrovu, odgovornoj osobi tvrtke i njenom telefonu u slučaju potrebe brzog sprečavanja neciljanog i neželjenog otrovanja.

.DERATIZACIJSKE KUTIJE ŠVAJGER  Deratizacijska kutija stakori  DERATIZACIJA_ŠTAKORI_PLASTIKA  Deratizacijske kutije metalne  Deratizacija_kutija_kartonska_svajger

deratizacija miševa, deratizacija štakora, deratizacija obavezna, plan postavljanja zatrovanih meka, plan postavljanja otrova, otrov za miševe, otrov za štakore, deratizacijska mapa, plan deratizacije, raticidi, kemijska deratizacija, rodenticidi, sanitarna deratizacija, preventivna deratizacija, suzbijanje glodavaca, suzbijanje miševa, suzbijanje štakora, uništavanje miševa, uništavanje štakora, uništavanje glodavaca, uklanjanje glodavaca, sredstvo protiv miševa, sredstvo protiv štakora, zamke za miševe, zamke za štakore, kutije za miševe, kutije za štakore, ljepilo za miševe, ljepilo za štakore, trovanje miševa, trovanje štakora, deratizacijske instalacije, deratizacijske kutije, zatrovani mamci, zatrovana meka, deratizacijsko ljepilo, deratizacijske lovka, plan zatrovanih meka, plan zatrovanih mamaca, deratizacijska mapa, kontrola deratizacije, izmjena deratizacije, nadzor deratizacije, monitoriranja deratizacije, izmjene deratizacije, nadopuna deratizacije, kontrola, deratizacije, kontrole, deratizacija, nadopuna, mnadopune, kutije, kutija, stupice, stupica, zamke, mišolovka, živolovka, štakorolovka, misolovka, stakorolovka, zivolovka, ljepila , za , miševi, miševe, miševa, miševima, mišji, mišje, mišjeg, misevi, miseve, miseva, misevima, misji, misje, misjeg, štakora, štakore, štakori, štakorima, stakora, stakore, stakori, stakorima,stakorskog, za, od, protiv, sredstvo, sredstva, sredstvima, otrov, otrove, otrova, otrovima

DERATIZACIJA ŠVAJGER NA FACEBOOKU

Takve se kutije upisuju u PLAN POSTAVLJANJA ZATROVANIH MEKA - PLAN DERATIZACIJE ili  (DERATIZACIJSKA MAPA) radi lakšeg kontroliranja, nadopune i uklanjanja po završenoj deratizaciji-suzbijanju glodavaca.Tako je moguća kontrola deratizacije odnosno nadzor deratizacije dakle pratiti mjesta najveće pojavnosti glodavaca, atraktivnosti meka za glodavce, pratiti puteve kretanja i zadržavanja glodavaca te uočiti puteve prema njihovim skrovištima.

Zatrovane meke dobivaju se miješanjem hranjivog nosača i raticida. Nosač može biti svjež-vlažan ili suh-trajan, može biti sa lomom zrna žitarica, keksima ili pahuljicama ponekad i sa grisom. Žitarice su sterilizirane tako da neće isklijati. Kako bi se spriječilo rasipanje ili otapanje meke meka može biti parafinizirana - kruta ili peletriziana. Trovanje miševa (trovanje štakora) obavlja se tako pripremljenom mekom. Traje sve do prestanka pojave znakova prisutnosti miševa i štakora a to su : mišji izmet miša i štakorski izmet-štakora, mišji urin-miša ili urin štakora, oglodi miševa i štakora, živi miševi i štakori, mrtvi miševi i štakori,dlaka miševa i štakora, zvukovi i štete uslijed miševa i štakora

Meke uz nosač sadrže i atraktante (začine) radi primamljivosti za glodavca ili pak veziva (ulje ili masnoće), a što produžava i trajnost meke te je čini hidrofobnom-vlagootpornijom.

Svakako treba napomenuti da im tvornički i laboratorijski ispitane zakonom dopuštene meke izričito odgovaraju po ukusu i nutritivnoj vrijednosti pa rado jedu izložene meke, a ženke miševa i štakora prilikom dojenja potomstva "predaju" određene količine svom potomstvu u leglu višekratno gdje se također izražava kumulativno djelovanje raticida antikoagulanta.Suzbijanje štakora i miševa tim kumulativnim učinkom omogućava sveobuhvatnost na sve razvojne stadije glodavaca.

Raticidi odnosno rodenticidi moraju

  • biti učinkoviti dakle suzbijati, uništavati, otklanjati ,tjerati ili uklanjati miševe ili štakore  u vrlo malim količinama ,
  • biti "humani" u primjeni dakle da ne izazivaju dugotrajnu agoniju u glodavaca
  • biti takvi da ne izazivaju otpornost
  • u primjenjenim koncentarcijama i količinama biti neotrovni, neopasni i neškodljivi za ljude te postavljeni na stručan - siguran način 
  • po mogućnosti sadržavati gorku tvar tzv. Bitrex koja odbija ostale sisavce i ljude od konzumacije te u slučaju konzumacije izaziva povraćanje

RATICIDI koje primjenjujemo posjeduju dozvolu za promet i uporabu u Republici Hrvatskoj, postavljaju se prema njihovoj svrsi i namjeni te  obzirom radi li se o javnom zdravstvu, veterinarstvu ili poljoprivredi..

Svaki korisnik dobiva potvrdu i uputu te STL -sigurnosno tehnički list uporabljene opasne kemikalije.

Kemijska mjera deratizacije, odnosno izlaganje zatrovanih mamaca provodi se kada je unatoč poduzetim preventivnim mjerama došlo do pojave ili nekontroliranog razmnožavanja štetnih glodavaca.
Izbor i vrsta formulacije zatrovanih mamaca, način i dinamika izlaganja i mjere opreza ovise o vrsti štetnih glodavaca koji se suzbijaju, biološkim i etološkim svojstvima štetnih glodavaca, brojnosti populacije te o svojstvima i namjeni površine, prostora ili objekata.

– zaprašivanjem – primjena rodenticidnih prašiva za posipanje rupa i putova kretanja štetnih glodavaca,

– izlaganjem rasutih rodenticidnih mamaca,
– izlaganjem krutih (parafiniziranih) rodenticidnih mamaca,
– izlaganjem pojilica s vodenim otopinama rodenticida,
– fumigacijom – primjena plinova.

Način izlaganja zatrovanih mamaca za suzbijanje miševa i štakora mora biti pažljivo odabran, planiran i mora osigurati maksimalno pokrivanje infestiranih površina. Mora biti izveden na način da su izloženi zatrovani mamci postavljeni na mjesta na kojima su dostupni i prihvatljivi štetnim miševima i štakorima.

Zatrovane mamce treba postavljati na i uz mjesta na kojim je uočen najveći broj glodavaca, na putove njihova kretanja i zadržavanja.
Zatrovane mamce uvijek treba izlagati na skrovita i zaklonjena mjesta ili u zato predviđene kutije ili hranilišta.
Zatrovani mamci moraju biti izloženi na način da su nedostupni za sve neciljane vrste, domaće i ostale životinje, ljude, a posebno djecu.
Zatrovani mamci izloženi blizu domaćih životinja, posebno kruti (parafinski), moraju biti vezani žicom da ih štetni glodavci ne bi mogli ponijeti.
Zatrovani mamci moraju biti izloženi na način da ne kontaminiraju hranu i da ne bi slučajno ili zabunom bili pomiješani s hranom.
Broj i količina izloženih zatrovanih mamaca te način izlaganja uvijek mora biti u skladu s uputama za uporabu proizvoda.
Tijekom pregleda, odnosno izvida uspješnosti provedene mjere, pojedeni zatrovani mamci moraju se obnavljati.
Zatrovani mamci izloženi u kanalizacijskim sustavima moraju biti otporni na vlagu i izloženi na mjestima ili način da ih voda ne može otplaviti, kao i zatrovani mamci postavljeni u hraništa.
Zatrovane mamce izvoditelj obvezatnih DDD mjera ne smije davati korisnicima obvezatnih DDD mjera na korištenje bez nadzora

 

3. ZAŠTO JE BOLJA I KAKO DJELUJE  KEMIJSKA DERATIZACIJA ? OPASNOSTI ?

Deratizacija antikoagulantima djeluje po principu sprečavanja zgrušavanja krvi u glodavaca, dakle sisavaca.

Svakako ukoliko se otrov proguta u dovoljnoj količini, više puta konzumira (kumulativni učinak) opasnost na ne ciljanu vrstu postoji , dakle za čovjeka ili životinju koji su ne zaboravimo SISAVCI.

Zato se zatrovane meke ne postavljaju u blizini kućnih ljubimaca, male djece, na mjestima gdje mogu biti pomiješani s hranom.

Zabranjeno je izlaganje otvorenih meka, a koje na neki način nisu zaštićene od prosipanja ili dodira s vlagom pa se zato koriste kartonske ili još bolje plastične kutije. Po potrebi i narudžbi postoji mogućnost postavljanja metalnih instalacija.

Također zbog toga dolaze i u raznim formulacijama (parafinizirani blokovi, svježi mamci-jastučići ili vrećice, peletirani ili pak usitnjeni, u prahu, u tekućini, pomiješani sa nekom žitaricom ili keksima ,pahuljicama ili čak nekom drugom hranjivom podlogom).

Velika većina (NE SVI ) raticidi - rodenticidi za trovanje štetnim glodavcima sadrže i tzv. Bitrex koji je gorak i kao emetik tjera sisavce na povraćanje (štetni glodavci ga ne osjećaju) te se na taj način sprečava trovanje neciljane vrste.

BITREX može biti u tvornički proizvedenom preparatu, no ukoliko je već ušao u glodavca, a uginulog glodavca proguta npr. pas  PAS SE MOŽE OTROVATI jer se Bitrex više ne osjeti obzirom da je metaboliziran u organizmu glodavca.

KOD SLUČAJNOG OTROVANJA NECILJANIH VRSTA ZA SVE ANTIKOAGULANATE U UPORABI (u trgovini u slobodnoj prodaji) PA I KOD ONIH KOJE KORISTE PROFESIONALCI PROTUOTROV JE VITAMIN K1-fitomenadion- konakion i izdaje se samo i isključivo na liječnički recept .

Može biti u obliku tableta za primjenu per os  ili u ampulama kada se primjenjuje od strane liječnika intravenoznom terapijom.

Zato je bitno imati PISANU potvrdu ili sigurnosno tehnički list upotrebljenog raticida a kako bismo liječniku ili veterinaru mogli prikazati koje je i kakvo sredstvo prilikom deratizacije korišteno...

PRIDRŽAVAJTE SE UPUTA O POSTUPKU PRILIKOM DERATIZACIJE.

      Da li glodavci mogu odustati od konzumacije meke ako sadrži "nesiguran" miris?

Dakako. Mirisi sapuna,parfema,nafte,benzina,nikotina s ruku a ukoliko se njima dira meka mogu odvratiti glodavca. Također ukoliko meka poprimi neželjene ili nepoznate mirise iz okoline ili transportnog vozila.Štakori razlikuj mirise kemikalija u tisućinkama miligrama

 

Što znači kada nalazimo obojani izmet glodavca a nakon deratizacije?

Znače da je meka konzumirana,prošla kroz metabolizam glodavca i ušla u krv,te da su u roku nekoliko dana dani "odbrojani".

 

Postoji li opasnost za kućne ljubimce ukoliko konzumiraju meku ili glodavca koji je kozumirao otrov (živog ili mrtvog) ?

Postoji. Ako konzumiraju meku -potrebno je javiti se veterinaru, pokazati mu dokumente o deratizaciji.Protuotrov je vitamin K1-FITOMENADION -konakion.Zato meke sadrđže BITREX (ne sve) koji ih ili odbija ili izaziva povraćanje , a postavljaju se u zaključane ili čvrsto zatvorene kutije te u prostore nedostupno kućnom ljubimcu.Ako pojede otrovanog glodavca do trovanja može doći u blažem obliku, pogotovo ako glodavac ima još koju količinu meke u svom želucu a koja nije prošla kroz njegov metabolizam. Bitno je napomenuti da se BITREX -gorka tvar (emetik) ne osjeti

 

Hoće li otrovani glodavci odlutati van objekta podvrgnutog deratizaciji?

Otrovani glodavci ugibaju posvuda no većina napušta objekat i ugiba u svojim jazbinama (gnijezdima) ili čak u deratizacijskim kutijama.

 

Koliko treba glodavcima da uginu ?

Ovisno o vrsti i veličini glodavca i o vrsti aktivne tvari, individualnoj otpornosti ,dobi , zdravlju glodavca...Uobičajeno ugibanje traje od 3 do 7 dana ponekad i do 18.

Jake invazije glodavaca suzbijaju se 3 do 4 thedna, sve dok glodavci uzimaju meke ..

 

Koliko često je potrebno zamijeniti ili nadopuniti meke?

Preporuča se zamjena meka svakih 4 do 6 tjedana , no ukoliko se radi o velikim ionfestacijama ,potrebno je mijenjati svakih 7 do 10 dana. Voditi treba računa da se meke ne zapraše ili se obzirom na vlagu "pokvare" , da se ne "zasmrade" jer onda nisu atraktivne za glodavce..Ukoliko se radi o vrlo čistim prostorima zamjena meka može biti i na dulji rok.Ipak za najbolje rezultate meke moraju biti svježe.

 

Što ako su meke atraktivne za glodavce i konzumirane su , no suzbijanje nije zadovoljavajuće?

·         Vrijeme izlaganja rodenticida mora se produžiti i trajati najmanje 3 tjedna..

·         Količina meke je premalena tako da su sve meka pojedene 

·         Premalo je deratizacijskih pozicija ili je među njima preveliki raspon....Najbolje je kada su za miševe postavljene gušće a za štakore na rjeđe ...

·         Suzbijanje nije obavljeno na dovoljno velikoj površini zahvata , tako da glodavci dolaze iz veće a neobrađene udaljenosti

·         Moguće je i najvjerojatnije da se radi o otpornosti populacije glodavaca na upotrebljenu vrstu raticida. No tada je potrebno upotrijebiti drugu vrstu

 

Što ako meke nisu "atraktivne"?

1.     Meka je odbojna ili nije atraktivnog oblika....

2.     Deratizacijska kutija je na krivom mjestu ,gdje se kreće puno ljudi ...

3.     Postoji obilje druge atraktivne hrane za glodavce , pa nemaju nagon da traže njima            

        "servirane" meke ....

4.     Meke ili kutije su kontaminirane, meke pljesnjive ili devastirane od insekata, prašine ili   

        mirisima kemikalija.Treba obnoviti meke. .

5.     Moguće je iako malo vjerojatno da su glodavci "otkrili" zatrovanost meke pa je ne konzumiraju (štakori)

 ZAGREB    01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ŠVAJGER DERATIZACIJA NA FACEBOOKU